Hur blir man en modell? Personliga tips

Många tror att det räcker att att bara se bra ut och att vara fotogenisk om man vill lyckas i modellbranschen. Men så är ej fallet om du planerar att ha en seriös och lång modellkarriär. För att vara en bra modell behöver du till att börja med ha stark disciplin. Självklart är det fördelaktigt att ha en engagerande personlighet och en stor skopa av härlig charm, men också att vara väldigt lyhörd för sin omgivning och speciellt sina olika uppdragsgivare.

Hur blir man en modell? Personliga tipsMånga tror att modeller inte är så smarta, men det är bara en myt. Det krävs faktiskt högt IQ för att upprätthålla en lång modellkarriär. Du behöver tänka som en affärskvinna. En modellkarriär behöver konstant underhållning. En bra modell har flera saker på gång, det är viktigt att jämt vara ”aktuell”, se bara på legenden Naomi Campbell. Henne ser man överallt och hon har bland annat sitt eget parfymmärke som blivit väldigt framgångsrikt. En riktig affärskvinna!

Med din modellkarriär som bas kan du sedan även syssla med skådespeleri, sång, vara med i olika TV-program, starta eget fitnessmärke för att hjälpa människor bli mera hälsomedvetna eller hjälpa andra modeller att bli bättre. Listan kan göras lång och du har alla möjligheter i världen. Men det där är något som kommer i takt med att du blir ett känt ansikte. För att nå din bästa potential som modell krävs inte minst en mycket stark vilja.

Du behöver tänka på och vara noga med vad du äter och hur du spenderar din dag. Att meditera, träna och att inte äta ohälsosam mat. Men – låt inte bli att äta helt. En modell ska inte svälta sig själv! En väldigt smart idé är att anlita en dietist, som kan hjälpa dig med balansen i dieten och håller dig hälsomedveten i en bransch där det är lätt att hamna i fel tankar kring vikt och mat. Var inte ute festandes hela natten. Undvik alkohol, cigaretter och självklart alla typer av droger. Var utvilad, eftersom att hur du sköter dagen och natten syns ofta på bild. Du vill tas på allvar, som ett proffs. Tänk på att gå på casting utan smink. Du behöver skaffa bra dagsrutiner, som att till exempel vakna tidigt varje morgon, dricka mycket vatten, träna så ofta du kan, äta hälsosamt, vara väl förberedd inför fotosessioner och modevisningar eller vad du ska göra den dagen. Det kan vara så att du ska resa och då behöver du vara väl förberedd för det med alla handlingar. Det underlättar äen att läsa på lite om hur kulturen är dit du ska, för att känna till deras seder och bruk och inte riskera att förolämpa någon viktig person.

Hur blir man en modell? Personliga tipsDu måste tänka på att vara ihärdig, då du många gånger kommer behöva fotograferas i hårda väderförhållanden eller i miljöer och med objekt som du kan tycka är lite obehagliga. Att tänka på din allmänna hälsa är viktigt. Minst lika viktigt är att ha sunda relationer. Omge dig med människor som du kan se som din hejarklack; som stöttar dig i din karriär och inte bidrar till negativitet och destruktiva vanor.

En del av den styrka du behöver ha handlar om att kunna ta ett nej. Att stå ut med avvisanden. Det är inte så lätt, nej, faktiskt något av det svåraste man kan uppleva som modell, men det gör dig så mycket starkare. En modell är mycket som en skådespelare, som behöver sätta sig in i och spela olika roller beroende på temat, fotografens instruktioner och så vidare. Testa och träna på olika ansiktsuttryck framför en spegel.

Vässa din gång och öva på olika poser, det underlättar mycket. Det ständiga rollspelandet du kommer att göra som modell gör att många känner att det är naturligt att gå över till skådespeleri under eller efter modellkarriären. Modellandet ska vara något du gör för att du älskar det – inte för pengar eller för någon annans skull. Jag hoppas att dessa tips kommer att hjälpa dig på din väg mot att bli en framgångsrik modell!