Modellernas bästa dieter

Skönhetsidealen för modeller har varit väldigt snäva under många decennier. Vi verkar tro att bara vi är smala är vi också lyckliga, och modellerna blir ikoner och förebilder att se upp till. Givetvis är det inte så enkelt, lycka sitter förstås inte i vårt utseende. Men om du trots allt liksom jag vill gå ner ett par kilon till sommaren – vad finns det för alternativ? Vilka dieter är bäst och vad äter modellerna?

Till att börja med ska sägas att en fundamental förutsättning för viktnedgång är och kommer alltid att vara kaloriunderskott. Det vill säga, du måste få i dig färre kalorier än vad du gör av med. Detta är fysiologins lagar och inget vi kan ändra på. Beroende på hur vi fördelar våra makronutrienter kan vi däremot skapa gynnsamma förutsättningar för viktnedgång, till exempel genom att balansera ut våra hormoner eller hålla oss mätta längre.

Olika dieter för att skapa kaloriunderskott

Modellernas bästa dieter

Hur man går till väga för att skapa ett kaloriunderskott är individuellt. Många modeller väljer att inte äta något alls eller extremt lite – en väldigt dum idé som alltid leder till näringsbrist och i vissa fall till och med döden. En betydligt hälsosammare variant är att dra ned på snabba kolhydrater och dåliga fetter, samt introducera mer frukt, grönt, fisk och skaldjur, fullkornsprodukter och magert kött. Då får du ett naturligt kaloriunderskott utan att svälta dig.

Nuförtiden är även LCHF eller ketogena dieter populära bland modellerna. De flesta utesluter pasta, ris, potatis, bröd och socker i sin kost. Genom att endast äta protein, fett och grönsaker hamnar kroppen i ketos, ett tillstånd där fett blir den huvudsakliga bränslekällan istället för glukos, vilket leder till hög fettförbränning och viktnedgång. Inför stora modevisningar och fotograferingar brukar modellerna också undvika alkohol och se till att träna så mycket som möjligt.

Personligen använder jag mig av periodisk fasta för att hålla mig i fin form. Fasta är egentligen ingen diet utan endast en slags tidsrestriktion kring när man får och inte får äta. Jag äter endast mellan 12:00-18:00 och ingenting innan eller efter. På så sätt skapar jag ett naturligt kaloriunderskott. Fasta har också många andra hälsofördelar och allt fler modeller börjar vända sig till periodisk fasta för att få den där snygga, fasta kroppen.